Het microbioom

Het microbioom

Wist je dat in onze darmen miljarden micro-organismen leven, zoals bacteriën, schimmels, virussen en parasieten? Samen vormen zij ons (darm)microbioom. Dit microbioom speelt een belangrijke rol in onze gezondheid. Zo zorgt het er onder andere voor dat ons voedsel verteerd wordt, dat de barrièrefunctie van onze darmwand intact blijft, het communiceert met ons brein en het traint ons immuunsysteem. Althans dit is wat de goede micro-organismen doen. Hiernaast hebben we ook te maken met neutrale varianten, deze zitten gewoon in de darmen, we hebben er geen last van en ook geen profijt, en er zijn slechte micro-organismen.
De slechte micro-organismen, pathogenen genoemd, kunnen een diversiteit aan klachten veroorzaken zoals buikpijn of diarree. Maar ook steeds meer onderzoeken laten een associatie zien tussen ons microbioom, gezondheid en chronische aandoeningen zoals onder andere diabetes, obesitas, fibromyalgie, hart- en vaatziekten en auto-immuunaandoeningen.
Het mooie is dat je zelf invloed kunt uitoefenen op dat microbioom. Door goede voeding, genoeg en kwalitatief goede slaap, voldoende beweging en op tijd ontspannen verzorg je jezelf en je microbioom en doe je je lijf een ongelofelijk plezier. Uit onderzoek is gebleken dat je op deze manier kunt zorgen voor een lager risico op bepaalde aandoeningen zoals degenen die ik eerder benoemde.
Wanneer er al sprake is van klachten, bijvoorbeeld buikklachten, vermoeidheid of andere chronische klachten kan het goed zijn om een microbioom analyse te laten doen, door middel van het onderzoeken van de ontlasting, en op basis hiervan op maat gemaakt probiotica te gaan gebruiken, zodat het microbioom hersteld kan worden. Inmiddels is er een lange lijst van langdurige klachten en chronische ziekten waarbij het herstellen van het microbioom effectief is gebleken.


Wil je zelf ook weten hoe jij jouw microbioom en dus jezelf gezond kunt houden? Of heb je misschien al last van (chronische) klachten en vraag je je af of een microbioom analyse wat voor je zou kunnen zijn? Maak dan een afspraak om hier samen verder naar te kijken en dan kan ik je gericht adviseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *