Lang was het advies om tussen de maaltijden door gezonde tussendoortjes te eten om te zorgen dat je niet te veel trek zou krijgen en dan in een impuls zou kiezen voor ongezonde hongerstillers. Ook was lang het devies om vooral het ontbijt niet over te slaan, zodat je motor goed aan het verbranden zou gaan in de ochtend en je scherper zou zijn. Sterker nog, het voedingscentrum adviseert dit nog steeds.
Echter zijn er inmiddels nieuwe inzichten en zijn deze adviezen achterhaalt…
Alles wat jij in je mond stopt en door jouw maag-darmkanaal gaat, veroorzaakt telkens een verstoring van het evenwicht daar en dit moet ook telkens weer hersteld worden. Je kunt je voorstellen dat wanneer je de hele dag eet en drinkt, dit evenwicht niet meer goed kan herstellen en langzaam het milieu daar ontregelt raakt. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals maagklachten, darmklachten, maar ook laaggradige ontsteking, insuline-ongevoeligheid en zelfs stemmingsklachten. Hierover heb ik al eerder wat geschreven in mijn blog over het microbioom.
Mijn advies is om 3 keer per dag een gevarieerde maaltijd te nemen met voldoende voedingsstoffen voor de hele dag. Verdeel deze maaltijden zo dat je ongeveer 12-16 uur rust inbouwt voor je darmen, bijvoorbeeld van 19.00 uur ’s avonds tot 9.00 uur ’s ochtends (en als het lukt, tot 11.00 uur), dit wordt intermittent fasting genoemd. Zorg dat je tussendoor niet eet, zodat je darmen de rust en de tijd krijgen om te herstellen. Het drinken doe je het liefst tussendoor en dan water of (kruiden)thee. Koffie, met mate, mag ook. Probeer tijdens die drie eetmomenten te minderen met koolhydraten, eet een ruime hoeveelheid groente, verschillende soorten vetten in de juiste verhouding en eet eiwitrijke voeding. En dit alles het liefst biologisch of zelfs ecologisch en voeding die zo min mogelijk bewerkt is.
En let op, het gaat hier niet om een dieet, maar om een aanpassing van gewoontes, gedragsverandering. Je kunt nog steeds lekker eten, je moet alleen andere keuzes maken en een shift maken in je mindset. Het is niet zo dat je bepaalde dingen niet mag, maar je moet andere keuzes maken, omdat je goed voor jezelf wilt zorgen.
Zo zorg je ervoor dat je je darmen in optimale conditie houdt en dat je de nare gevolgen van een niet goed functionerende darm zo veel mogelijk buiten de deur houdt. Dit is dan weer echt een van de pijlers van een vitaal lijf en een gezonde geest.
Heb je het idee dat je hierbij hulp kunt gebruiken? Behoefte aan meer kennis of uitleg in relatie tot je klachten? Of begeleiding, een stok achter de deur? Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden of een kennismaking.